2018. gada Saeimas vēlēšanu pamatkarte


Sazīmēju Saeimas vēlēšanu pamatkarti — uzvarētāji pa territoriālām vienībām (pagasti, pilsētas, Rīgas rajoni). Tā kā vēlēšanās bija partiju fotofinišs, gaidīju, ka varētu būt visai raiba. Tā arī ir, dzeņa vēders, vēl nekad kopš neatkarības atjaunošanas nav vajadzējis likt leģendā deviņas krāsas:

“Saskaņas” areāls rāda pārkrievošanas ģeografiju — visvairāk Latgales dienvidaustrumos, tad ap Rīgu un atsevišķos punktos citviet, kur katrs sarkanais traips rāda kādu Latvijas pārkrievošanas epizodi. Daudzviet “Saskaņa” ir 1. vietā tikai latviešu partiju skaldīšanās pēc. Līdz pat Gaŗkalnes novadam, kur 1. vieta gūta ar 15,5% balsu, bet pakausī virs 14,3% ir trīs latviešu partijas.

KPV pārmākusi zaļzemniekus cīņā par laucinieku balsīm, un vislabāk tas izdevies Kursā. Toties Latgalē nekā, un tuvāk par 26 km līdz Saeimai nav izdevies tikt.

Krāsojot karti, ņēmu par pamatu 2014. gada Saeimas vēlēšanu pamatkarti, un darba gaitā matīju, ka daudzviet “Vienotība” jāaizvieto ar JKP. Un nez kāpēc JKP ziemeļos stiprāka nekā dienvidos.

“Attīstībai/Par!” tikusi 1. vietā atsevišķās bagātākās pašvaldībās ap Rīgu, citur tas vietējo aktīvistu vai nejaušības nopelns. Ja neattēlotu “Saskaņu”, varētu redzēt, ka AP bijusi lielākā latviešu partija arī pārkrievotajā Lielrīgas daļā.

Nācionālā apvienība bijusi lielākā partija tās vadītu pašvaldību vai vietējo aktīvistu salās. Salīdzinot ar 2014. gadu, salu izvietojumā vērojama pēctecība. Ir, protams, gan zudušas, gan jaunas, kopumā arķipelags kļuvis lielāks, taču tas lielākoties polītiskās sadrumstalotības dēļ, jo NA balsu īpatsvars mazinājies.

ZZS atkāpusies līdz 2011. gada stāvoklim: Ventspils partija ar vietējiem palikšņiem. Atšķirībā no 2011. gada ZZS palikusi galvenā latviešu partija Dienvidlatgalē, izņemot Preiļu apkaimi. PAPILDUS. Kā pareizi norāda atsauksmēs, ZZS spējusi piesaistīt vēlētājus arī vairākos pārkrievotos Dienvidlatgales pagastos.

Jaunā vecā “Vienotība” sarukusi par Latgales partijas Alža Adamoviča Preiļu partiju ar Astrīdas Harju Api un Mārtiņa Daģa Pļaviņām piedevās. Jāteic, ka Adamovičam šī ir vismaz trešā reize, kad viņš savā pusē sasniedz cienīgus panākumus vēlēšanu zaudētājiem (2014. gada Eiroparlamentā LRA, 2009. gada Eiroparlamentā Tautas partijai).

LRA ir dažu pašvaldību līdeŗu saliņas: Skrunda, Valka, Rūjiena, Kārsava, Salacgrīva. Kā visiem zināms, tas bijis par maz, lai saglabātu vietu Saeimā.

14 komentāri to “2018. gada Saeimas vēlēšanu pamatkarte”

  1. Vārds Says:

    “ZZS atkāpusies līdz 2011. gada stāvoklim: Ventspils partija ar vietējiem palikšņiem. Atšķirībā no 2011. gada ZZS palikusi galvenā latviešu partija Dienvidlatgalē, izņemot Preiļu apkaimi.”

    Ne tikai latviešu Dienvidlatgalē, bet arī daļā krieviski runājošās – Daugavpils (Biķernieki, Vecsaliena, Saliena) un Krāslavas novadā (Kaplava). Cik saprotu, Daugavpils novadā tas saistīts ar tās priekšsēdētājas J. Jalinskas kandidēšanu.

  2. VIO Says:

    he, it kā NA būtu ko panākusi. bet jā, 4,9% būtu bijis labāk

  3. VIO Says:

    na ar savu 1991. gada pret krievu iestatījumu un 2018. gada pret-pakistāņu iestatījumu ir jāiet mēslainē. ilgi jau vairs nav palicis, šie 10% rāda.

    • naaa Says:

      Krieviem ir jāizbrauc no Latvijas, jo viņi mums ir ieņēmuši to nišu, kura bija vāciešiem. Nākamais lielais konflikts diez vai atstās daudz krievu Latvijā – un arī citur.
      Ja paskatās demogrāfiskos datus, tad “pakistāņu un citu netradicionālo tautiešu” skaits Latvijā pa mazāk kā 10 gadiem ir vairāk kā dubultojies, bet tas ir drīzāk ūdensgalvas turpmākās izplešanās rezultāts, kas ir noticis tiešas valsts politikas rezultātā, kas nesaprot ko darīt ar laukiem un tās resursiem – cilvēkiem, bet saprot kā izcirst mežus un lobēt megasaimniecības, nevis atbalstīt savus pilsoņus, lai šie paši mēģina sevi uzstutēt uz kājām.

      NA, manā skatījumā ir krievu projekts un Dzintars izskatās pēc izpalīdzīgā idiota. Par šiem es nekad nebalsošu, bet ne visiem ir saprotams, ka Latvijā konservatīvas labējas partijas nav. Ir tikai šādi pajoļi.

  4. Estipois Says:

    Paldies! Vienmēr interesanti papētīt un palasīties!

  5. Anonīms Says:

    Kas ir arķipelāgs?

    • naaa Says:

      Izskatās pēc autora mēģinājuma lietot vārdus tīrā latviskā izrunā, aizvietojot h, kas nav tai piederoša skaņa. k, g, h ir dorsālie līdzskaņi un ja norunā, ka h nelieto(h latviešu izrunā pastāv, bet kā k vai g turpinājums), tad var lietot tā vietā k vai g. Manuprāt, šajā gadījumā diezgan neveiksmīgi, jo ķ latviešu valodā izrunā atbilst IPA [tj], tāpēc artjipelāgs neizklausās ne tuvu oriģinālajam grieķu arkhi-pelāgos. Dažās latgaliskās izloksnēs patiešām cilvēki varētu izrunāt ķ, kā kj, bet tam par iemeslu drīzāk varētu būt analfabētiska ķ mīkstinājuma zīmes ignorēšana, jo tādas kirilicā nepastāv.

    • naaa Says:

      Vispār, iespējams, ka pirmās republikas ch tiek ļoti vienkāršoti pārveidots uz ķ, kā tas ir bijis ar līdzīgiem vārdiem, kas tika rakstīti kā ch – piemēram, ķīmija, ķirurgs, utt, bet tas nenozīmē, ka šie vārdi atbilst oriģinālās valodas izrunai.

      Eksistē vesela virkne ar vārdiem, kur ch pēc gramatikas likumiem pārveidojas par h, nevis ķ: chimna, chaoss vai archipelāgs 😉

      PS Ja autors tik ļoti vēlas lietot ķ ch vietā, ko darīt erchercogam? Kļūt par erķercogu? 😀

      • VIO Says:

        erchercogs nav ch, bet gan c-ch. tātad ercķercogs

        • Anonīms Says:

          erch nāk no tā paša grieķu vārda ἀρχι, kas ir vārdā arhi-pelāgā un vārdā erchercogs tad ir divas h skaņas, ja izrunā kā oriģinālā. c šeit gan izrunā tāpat kā vācieši – [ts] un hercoga izrunā h pazūd, tāpēc kaut kāda muldēšana par ch nevar būt. Nevajag izdomāt jaunu ortogrāfiju, ja nav skaidrs ko darīja vecā!

  6. Latvia. Parliamentary Election 2018 | Electoral Geography 2.0 Says:

    […] as slideshow] 2018. gada Saeimas vēlēšanu pamatkarte […]

  7. Anonīms Says:

    Kas ir skg?


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.