Augstākā un zemākā vieta Teikā


Labu vakar, teicinieki! Kur jūs bērnībā ar ragavām no kalniņa braucāt? Kur jūs savus bērnus vai mazbērnus vedat no kalniņa ar ragavām braukt? Jo Teika ir līdzena. LĢIA reljefa kartē nevienas augstumlīknes (tās sākas tikai Biķernieku mežā), tātad visi kalniņi un lejiņas savietojas 5 m robežās:

Bet kur tomēr ir Teikas augstākā un zemākā vieta? Biķernieku mežā. Zemākā: pēdējā Šmerļupītes posmā  pirms ielaišanas pazemē pie “Alfas” — tur ir zemāk nekā 3 m virs jūŗas līmeņa:

Augstākā nav tikai viena. Tramplīnkalns nekvalificējas, bet Bākaskalnam un bezvārda kalnam (skatīt bultas) ir 3 cm augstuma starpība (19,85 m vjl. un 19,82 m), ko bērns var uzrušināt vai norušināt:

Jāatzīst, cienīgi, jo Rīgā visai maz vietu, kas vēl augstākas. Ar jautājuma zīmi esmu atzīmējis trešo vietu, kur augstums pārsniedz 19 m, bet, tā kā augstuma atzīmes nav, precīzi nav zināms. (Trešā vieta mūsu ģimenes folklorā ir Cicerona kalns, jo sieva tur kalngalī 90. gados Cicerona daiļradi mācījās.)

Tiesa, citos avotos ziņas atšķiŗas. Piemēram, krievu laika topografiskā kartē iezīmēts, ka augstumi pārsniedz 20 m, turklāt Cicerona kalnā pat >21 m:

Bet labi, Biķernieku mežs gluži nav Teika. Kur apbūvētā Teikā ir augstākā un zemākā vieta (būvbedres un būvkaudzes neskaitot)? Divās bedrēs starp “Alfu” un Šmerļa trolejbusa galapunktu un “Sadales tīklu” ir zem 5 m vjl., taču tās ir tā pati Šmerļupītes ieleja un tāpēc varbūt līdzīgi atmetamas:

Trešā mēģinājumā nonākam līdz ieplakai Teikas vidienē starp Āraišu un Tālivalža ielu, kur vīd Sīrija grāvja atliekas un 5,28 m atzīme:

Ek, gribētos tikt Āraišu 9 vai Tālivalža 16 pagalmā un apskatīties!

Un augstākā vieta? Kalnu nav, bet slīpums tomēr ir, un mežmalā, Biķernieku un Lielvārdes ielas krustojumā ir 10 m vjl.:

Nobeigumā vēl par vienu lietu — relātīvo augstumu un mikroreljefu, tas ir, kalniņiem, kur ar ragavām braukt. Teikā ir daži ielu posmi, kur ielas celtas kā dambji pār purvaino apkārtni. Vislabāk tas redzams Vairoga ielā, tad turpat blakus Raunas ielas sākumposmā un maķenīt vājāk Biķernieku ielā starp Laimdotas un Ķeguma ielu:

Tur tad arī varētu būt labākie vietējie kalniņi — ja vien žogu nebūtu.

Bet jā, arī es pats gāju un tagad bērnus vedu uz Bākaskalnu un Tramplīnkalnu, un uzbērumu pie Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas rotaļlaukuma arī zinu.

Publicēts Uncategorized. Birkas: . 5 komentāri »

5 komentāri to “Augstākā un zemākā vieta Teikā”

  1. Anonīms Says:

    Tad pēdējā teikumā atbildējāt, ka visu darat pareizi. Vienīgi precizējums. Teika sākas no Biķernieku ielas uz leju. Raunas iela nav Teika. Tas tuvāk Purviemam. Viss kas ir aiz Biķernieku ielas un Ropažu ielas, nav Teika.


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.