Kāda īsti bija latviešu un krievu aktīvitāte 2018. gada Saeimas vēlēšanās


Pēc raksta par latviešu un krievu aktīvitāti šīgada Saeimas vēlēšanās lasītāji ieminējās, ka varbūt varētu ievērot pašvaldību lielumu — Rīga un Baltinava tomēr dažādā svarā. Piekrītu; sacīts, darīts. Lieluma mērs viegli rodams: derīgas balsis. Atliek pāriet no vienkāršas regresijas uz svērtu — iemācījos to darīt ekselī (te un te pamācība). Pārgāju grafikā no punktiem uz burbuļiem, aprēķināju svērtas regresijas parametrus, ieguvu 0,0919x+0,5167, iezīmēju:

Tagad pārbaudām. Latviešu no vēlētājiem 73%, krievu 27%. Pareizinot ar svērtās regresijas parametriem, iegūst 73%*61%+27%*52%=58,6%. Maķenīt par daudz, salīdzinot ar faktisko 57,1% aktīvitāti bez ārzemēm (jo ārzemēs Latvijas tautskaites nenotiek, attiecīgi nav datu par vēlētāju mājas valodu). Mazliet pazeminot abos galos un ļaujoties apaļuma burvībai, var teikt, ka vēlētāju aktīvitāte bija 60% latviešiem un 50% krieviem. Pārbaudot šos skaitļus, iegūst 73%*60%+27%*50%=57,3%, gandrīz mats matā.

Bet, grafiku taisīdams, izdomāju burbuļiem dažādas krāsas. Vai saprotat to nozīmi? Kas ir sarkanais? Pareizi, Rīga. Bet dzeltenie? Valstspilsētas. Attiecīgi zaļie — novadi. Skatoties krāsās, sāku saredzēt ko tādu, kas nav saistīts ar kultūretnisko piederību. Tāpēc par to citā rakstā.

Viena atbilde to “Kāda īsti bija latviešu un krievu aktīvitāte 2018. gada Saeimas vēlēšanās”

  1. Latvijas blogāres apskats #150 (29.10.-04.11.) – BALTAIS RUNCIS Says:

    […] Ritvars atkal saviem lasītājiem piedāvā kārtējo grafikrakstu par vēlēšanām- šoreiz par to, kāda bija latviešu un krievu aktivitāte vēlēšanās. […]


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.