2014.g. Saeimas kandidātu sarakstu panākumu kartes vienkop


Esmu sagatavojis vēlēšanu kartes septiņiem lielākiem Saeimas kandidātu sarakstiem — visiem, kas tikuši parlamentā, un vēl Krievu savienībai, kuŗa arī vietumis redzama ar neapbruņotu aci. Lieku vienkop, lai nav jāmeklē pa nez cik vietām, lai var ērti apskatīt un salīdzīnāt.

“Saskaņa”. Kārtējā Latvijas pārkrievošanas smaguma karte. Redzami abi galvenie pārkrievošanas areāli — dziļāks dienvidaustrumos un seklāks Lielrīgas—Zemgales, kā arī punktveida pārkrievošanas epizodes pārējā Latvijā. Latviskākais apgabals ir Kursa, kas ģeografiski vistālāk no Krievijas. Iedvesmai var salīdzināt, piemēram, ar sveštautiešu izvietojuma karti.

“Vienotība”. Gluži kā dzimumplankums pēdējā SPRS vadoņa Gorbačova paurī rēgojas Dzintara Zaķa anomālijas traips (dienvidos gan saplūdis ar Alža Adamoviča ietekmes areālu). Viens minimums pārkrievotos Latgales apvidos, cits Ventspils pusē.

Zaļo un Zemnieku savienība. Izteikti lauku latviešu partija. Attiecīgi divi caurumi — Lielrīga un pārkrievotie Latgales apvidi. Daži vietējie censoņi spējuši ZZS dabūt pāri pusei balsu: Jānis Trupovnieks Balvos, Ēvalds Cauņa Krāslavā, Jānis Klaužs Līvānos. Visvairāk tādu vietu tomēr Kursā, it īpaši Ventspils novadā.

Nācionālā apvienība. Smalkāks apskats jau bijis, te karte vienkāršota un pārveidota līdzīgā noskaņā citām. Pilsētas latviešu partija tāpat kā “Vienotība”, tik bez Dzintara Zaķa traipa un ar citām vietējo censoņu saliņām. No tām lielākās atbilst novadiem, kur NA pie varas: Rundāle, Engure, Kocēni. Minimums visnotaļ paredzami pārkrievotos Latgales apvidos.

“No sirds Latvijai”. Ož pēc negātīvas korrelācijas ar dzīves un izglītības līmeni. Dzīves līmeni varēs pārbaudīt pēc pusotra mēneša, kad tiks publicēti pašvaldību 2013.g. finanču pārskati. Tik nevajag nievāt, ka tumsoņas krīt ar sudrabu aizmaksātā reklāmā. Atgādinu, ka, piemēram, 2002.g. uz citu glābēju baltā zirgā — Repši un “Jauno laiku” — krita tieši izglītotāki un turīgāki pilsoņi. Atgriežoties pie NSL, minimums ap Rīgu. Zem 5% tieši visturīgākās vietās: Rīgas Centra rajonā, Gaŗkalnē un Māŗupē. Un iepriekš vēlēšanu ģeografijā neredzēts maksimums: 70km plata josla gar Krievijas robežu. Tik neierasti, ka īpaši norādīju kartē robežu, lai būtu redzams arī bez priekšzināšanām.

Reģionu apvienība. Turas ap 5%, pārkrievotos Latgales apvidos mazāk, izceļas vietējo censoņu saliņas. Vidzemē jūtami labāks pārklājums nekā citur.

Krievu savienība. Vienīgā sīkpartija, kas sasniegusi 5% biežāk nekā atsevišķos pagastos. Tiesa, latviskos apvidos pat viena balss jau bijusi sasniegums. Redzams, kā atšķiŗas krievu imperiālistu vēlētāji abos galvenos pārkrievošanas areālos — Rīgā un Latgalē. Rīgā krievu imperiālisti apdomīgāki un balso tā, lai nelaistu balsi vējā — Eiroparlamenta vēlēšanās par “Saskaņu” un LKS (Ždanoku), Saeimas vēlēšanās par “Saskaņu”. Latgalē turpretī aizraujas ar zaudētājiem — “Alternative” Eiroparlamentā un LKS Saeimā (reiz bija arī tāda “Latgales gaisma”). Tāpēc Krievu savienības Saeimas vēlēšanu karte vairāk līdzinās “Alternative” Eiroparlamenta vēlēšanās, nevis tai pašai Krievu savienībai.

4 komentāri to “2014.g. Saeimas kandidātu sarakstu panākumu kartes vienkop”

  1. Vārds Says:

    Ar ko izskaidrojams Šuķenes sarkanums?

  2. Ritvars Says:

    Kas ir Šuķene?


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.