Jaunā normālā dzīve Ķīnas vīrusa laikā — kāda tā ir


Jaunais normālais: jaunzēlandieši var mierīgi pilnā stadionā plecs pie pleca skatīties regbiju un kliegt. Kevina Plaka attēls

Normāla dzīve, kamēr Ķīnas vīruss vēl pasaulē, atšķiŗas no normālas dzīves, kad sērgas vēl nebija. Kāds ir jaunais normālais stāvoklis? Iekšzemē ierobežojumu nav. Masku nav, distancēšanās nav, var mierīgi apmeklēt skolu, ēstuves, sarīkojumus, mierīgi braukt sabiedriskā satiksmē. Jo iekšzemē vīrusa nav. Jo robežas slēgtas sērgas ievazāšanai. Robeža tautai un valstij ir tas pats, kas āda cilvēkam: barjera pret nelabvēlīgu ārējās vides ietekmi, arī pret lipīgām nāvīgām slimībām. Tā jāliek lietā, nevis jāplēš nost. Tāpēc ir kārtīga robežkontrole un karantīna braucējiem no inficētām (>0,2 saslimuši dienā no miljona iedzīvotāju) zemēm: vismaz 14 dienu, neatkarīgi kontrolēta, vienatnē (karantīnas stacijās, tukšās viesnīcās utml.) — nevis 10 dienu, godavārda, pie ģimenes. Jo ar tādu izsmieklu par karantīnu, kāds bijis un ir Latvijā, niecīgs inficētu iebraucēju skaits īsā laikā izraisa iekšzemes epidēmiju, kā nu jau divreiz noticis, un vērš iekšzemes cīņu pret Ķīnas vīrusu cīņā ar vējdzirnavām. Jārēķinās gan, ka reiz tomēr sērgu ievazās — tad dara kā Jaunzēlande augustā: nekavējoties bloķē inficēto territoriju, kaut tā būtu lielākā valsts pilsēta, un aptur cilvēku kontaktus tajā, līdz slimība izskausta.

Viegli saprast, ka jaunā normālā dzīve ne tikai ir visdrošākā iedzīvotāju veselībai un dzīvībai, bet arī rada vismazāk saimniecisku zaudējumu, salīdzinot ar vīrusa klejošanu pa iekšzemi, kad valstij jāievieš dažādi ierobežojumi un cilvēki paši piesargās no padarīšanām, kas kļuvušas bīstamas, un neziņā par tuvāko nākotni apvalda tēriņus. Tāpat viegli saprast, ka nulles līmenis (nulle iekšzemes aplipināšanas) ir stabils un “lipīgs” — to uzturēt ir vieglāk nekā noturēties septiņu, trīsdesmit vai simt slimnieku līmenī ik dienas. Jo ar Ķīnas vīrusu nav iespējams sadzīvot: vai nu mēs vīrusu, vai vīruss mūs. Septiņi vai trīsdesmit ir nestabils, īslaicīgs starpstāvoklis. Jo tam vajag nepārtrauktu cilvēku mobilizēšanos un pastāvīgu būšanu trauksmes stāvoklī. Bet tas nav iespējams. Par laimi, arī nevajag. Jo Ķīnas vīrusu jebkuŗā brīdī var īsā laikā, nedēļās piecās, izskaust. Arī no tāda sērgas sprādziena, kā pašlaik Latvijā. Līdz nullei var tikt dažādos veidos, bet džentlmeņa komplekts aprakstīts te. Ja tik oficiālie veselības sargi gribētu tikt vaļā no vīrusa.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.