2014.g. Eiroparlamenta vēlēšanu pamatkarte


Par vēlēšanu pamatkarti saucu territoriālo vienību (pagastu un pilsētu) izkrāsošanu tā kandidātu saraksta krāsā, kas attiecīgā pagastā vai pilsētā bijis 1.vietā. Šoreiz pamatkarti varēja uztaisīt ļoti drīz pēc iznākumu publicēšanas, turklāt uzreiz divu cēloņu dēļ. Varat uzminēt, kādu. Kartē, šķiet, iederētos dalīt “Vienotības” 1.vietu divās krāsās — virs un zem 1/2 balsu. Tomēr tā līdz šim darījis neesmu, tāpēc pagaidām nedarīšu arī tagad. Jāteic, skats visai līdzinās 1993. un 2004. gadam.

Redzama “Vienotības” uzvara; Nācionālā apvienība, kas “Vienotību” cītīgi ēnojusi, 1.vietā izspraukusies tik Kaunatā. “Saskaņa” Rīgā zaudējusi “Vienotībai” pat Latgales priekšpilsētā, kaut atsevišķos iecirkņos, protams, bijusi 1.vietā (gaidiet, mīlīši, būs arī Rīgas karte iecirkņu griezumā). Zaļzemnieki 1.vietu visbiežāk sasnieguši Latgalē, kur mazāks “Vienotības” atbalsts. Ventspilī ZZS 1.vietā ir tik vienā sīkā iecirknī, kuŗa vēlētāji varētu būt visvairāk atkarīgi no varas žēlastības. “Alternative” bijusi Daugavpils un Dienvidlatgales smagi pārkrievotu vietu partija, taču ar to nav pieticis Eiroparlamenta vietas saglabāšanai. Krievu savienība cītīgi ēnojusi “Saskaņu”, tāpēc nekur nav 1.vietā, tomēr pie mandāta tikusi gan. Sociālistiskā partija ierasti bijusi stiprāka Ludzas pusē un ir 1.vietā Pureņu un Rundēnu pagastā.

3 komentāri to “2014.g. Eiroparlamenta vēlēšanu pamatkarte”

  1. Anonīms Says:

    Paskatījos pa iecirkņiem Rīgā. Par NA vairāk balso tur, kur lielaks īpatsvars turīgu un labi izglītotu ļaužu. Līdzīgas tendences ir arī NA un V balsotāju attiecībai vēlēšanu apgabalos. Rīgā visvairāk labi izglītotu ļaužu – Rīgā NA salīdzinoši mazāk zaudē V.

  2. Anonīms Says:

    Līdzīgi ir arī, ja paskatās Kurzemes turīgāko pasvaldību – Ventspili. NA Ventspilī uzrāda labāku rezultātu nekā vidēji Latvijā un arī labāku nekā vidēji Kurzemē, turklāt salīdzinoši mazāk zaudē V.


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.