Cik precīzi 2014.g. aptaujas spēja paredzēt Saeimas vēlēšanu iznākumu?


Cik precīzi aptaujas spēja paredzēt nule notikušo Saeimas vēlēšanu iznākumu? Labi, ka internetos saglabājusies kā pēdējā “Latvijas faktu”, tā pēdējā SKDS aptauja. Ņemam skaitļus, pārrēķinām partiju procentus, atmetot neizlēmušos un tos, kas drosmīgi atzinās, ka balsot neies, un salīdzinām ar Saeimas balsu procentiem:

2014 S aptauju precīzitāte

Pēc skata: drīzāk jā, nekā nē. Nopietnākā kļūda: aptaujās NA un NSL bija aptuveni vienādā līmenī (NSL pat drīzāk vairāk), bet vēlēšanās NA dabūja divkārt un vēl vairāk par NSL. Aptaujās uzpūstas sīkpartijas, bet tas izprotams, jo vēlēšanas ir nopietnāka lieta par aptaujām un vēlētāji tāpēc atbildīgāk nekā aptaujās izraugās, par ko balsot. Tāpat aptaujas latviešu partijām solīja mazāk un Kremļa galam vairāk, nekā notika īstenībā. Tam cēlonis ir plašāks piedāvājums latviešu galā, attiecīgi vairāk neizlēmušo starp latviešiem — bet te neizlēmušie tika dalīti visām partijām proporcionāli, arī “Saskaņai”. Mērāmos lielumos abu kantoŗu noviržu summa no faktiskiem iznākumiem aptuveni vienāda: “Latvijas faktiem” 13,4%, SKDS 12,8%. Vājāk nekā 2011.g., tuvāk nekā šogad “Latvijas fakti” Eiroparlamentā. Bet vispār Satversmes tiesa atzinusi par pieļaujamu 18% novirzi no proporcionālitātes.

3 komentāri to “Cik precīzi 2014.g. aptaujas spēja paredzēt Saeimas vēlēšanu iznākumu?”

  1. Varis Gaisma Says:

    Tāpat kā maijā, arī šoreiz precīzākās bija nevis SKDS vai Faktu, bet Norstat aptaujas.

  2. baltais runcis Latvijas blogāres apskats #19 (06.10.-12.10.). | baltais runcis Says:

    […] Ritvars turpina uzturēt vēlēšanu ugunskurā siltas ogles- raksts par to cik precīzi aptaujas spēja paredzēt Saeimas vēlēšanu iznākumus. […]


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.