Latviešu dēmografijas mača rezultāts 2013.gadā


Centrālā statistikas pārvalde priekš kāda laika publicējusi 2013.gada dēmografijas procesu rādītājus, arī tautību griezumā. Līdz šim biju aizņemts ar Eiroparlamenta vēlēšanu aprakstīšanu, bet nu varu pievērsties kam citam. Piemēram, jautājumam, cik lielā mērā dēmografiskie procesi pērn darbojušies latviešu labā (un vai vispār). Un dēmografijā ir kā sportā: lai uzvarētu, nav svarīgi, cik tu pats stiprs, bet gan, lai tu būtu stiprāks (ātrāks, veiklāks utml.) par sāncenšiem. Dēmografijā tas nozīmē, ka izšķirīga nozīme ir nevis dēmografisko rādītāju absolūtām vērtībām, bet rādītāju samēram starp dažādām grupām.

Ir trīs procesi, kas maina kāda apvidus tautību sastāvu: dabiskā kustība, migrācija un pārtautošana. Pirmos divus var sadalīt sīkākās sastāvdaļās: dabisko kustību veido dzimstība un mirstība, migrāciju — iebraukšana un izbraukšana. Gandrīz vai kā teniss vai volejbols ar punktiem, setiem un mača rezultātu rodas. Tā kā minēto dēmografisko procesu intensitāti var izmērīt, var arī noteikt, kādā virzienā tie ietekmē latviešu dēmografisko stāvokli (uzlabo vai pasliktina) un cik lielā mērā — un kāds tieši pa punktiem ir mača rezultāts. Lūk, kādi promilēs (tūkstošdaļās) ir 2013.g. skaitļi:

Dzimstība Mirstība Iebraukšana Izbraukšana Pārtautošana
Latvieši 11,0 12,4 2,6 8,8 Precīzu datu nav. Īstermiņā neitrāli, ilgtermiņā negātīva tendence
Pārējie 8,8 17,1 6,7 15,1
Starpība +2,2 +4,7 -4,1 +6,3
Dabiskā kustība Migrācija
Latvieši -1,4 -6,2
Pārējie -8,3 -8,4
Starpība +6,9 +2,2
KOPĀ
Latvieši -7,6
Pārējie -16,7
Starpība +9,1

Un, ja reiz ir skaitļi, var tos rādīt uzskatāmāk attēlā:

No pieciem rādītājiem trīs darbojas latviešu labā, viens ir neitrāls un viens negātīvs. Visiem to zīme viegli izskaidrojama:

  • kopš atmodas kā latvieši, tā sveštautieši sirds dziļumos jūt, ka Latvija ir latviešu zeme, tāpēc latvieši drošāk laiž pasaulē nākamo paaudzi, dzīvo veselīgāk un atbildīgāk pret sevi un savējiem un ciešāk turas savā tēvijā. Zīmīgi, ka visvairāk latviešu labā darbojas tieši izbraukšana. Arī tas viegli izskaidrojams — līdzīgos apstākļos drīzāk izbrauks tie, kam Latvija un latviskums vienaldzīgi vai pretīgi;
  • nav brīnums, ka no ārzemēm vairāk iebrauc sveštautieši;
  • Tautas frontes — “Latvijas ceļa” — Tautas partijas — “Vienotības” etnopolītika praksē nozīmējusi pārkrievošanas turpināšanu. Mazākas tautas gandrīz pilnībā iznīcinātas; vienam krievam, kas mājās runā latviski, pretī ir trīs latvieši, kas mājās runā krieviski, taču pagaidām latviešu pārkrievošanu nosedz plūsma no dažām sīkākām tautām pie latviešiem.

Viegli arī secināt, kas darāms, lai latvieši dēmografijas mačā uzvarētu:

  • nostiprināt latviešu saimnieka stāvokli valstī un izjūtu, ka tas tā tiešām ir;
  • samazināt imigrāciju līdz minimumam;
  • ļumīgu ļenganu ļerpatu etnopolītiku vērst skaidri latviskā (šī ir ne tikai dēmografijas, bet arī valsts drošības lieta, ko apliecina notikumi Ukrainā, ja kāds tāpat nebija sapratis).

Var salīdzināt skaitļus ar iepriekšējo, 2012.gadu:

Dabiskā kustība palikusi tāda pati, bet migrācija iepriekš darbojās latviešu labā vēl vairāk. Tiesa, arī pērn latvieši, būdami 63% iedzīvotāju, bija <1/2 izbraukušo. Izsakot to pašu citādi — no tāda cilvēku skaita, no kāda latviešiem izbrauca četri, sveštautiešiem izbrauca septiņi.

9 komentāri to “Latviešu dēmografijas mača rezultāts 2013.gadā”

  1. nulle Says:

    Kas tieši etnopolitikā būtu jāmaina?

    • Ritvars Says:

      Piemēram,
      darba devējam nav iespējams nepamatoti prasīt svešvalodu zināšanas papildus valsts valodai;
      izbeigta Kremļa masu propagandas līdzekļu darbība Latvijā;
      valsts skolās mācās valsts valodā;
      Latgalē visās skolās iespēja apgūt latgaliešu rakstu valodu;
      pilsonības atņemšana natūrālizētiem pilsoņiem par svinīgā solījuma pārkāpšanu;
      atbalsts kā latviešu repatriācijai uz savu tēviju, tā sveštautiešu — uz savu.

      • nulle Says:

        atbalsts kā latviešu repatriācijai uz savu tēviju
        —————-
        Vai tad tas nav pretīgs sociālisms?
        Atņemt naudu vietējiem strādājošajiem un dāvināt imigrantiem?
        ———————–
        darba devējam nav iespējams nepamatoti prasīt svešvalodu zināšanas papildus valsts valodai;
        ———————–
        Kāpēc tāda rupja iejaukšanās brīvajā tirgū?
        Tev neviens nespiež iet pie krieva strādāt. Nepatīk ka krievs prasa krievu valodu – ej pie latvieša – brīvais tirgus taču.

        • Ritvars Says:

          Nevajag jaukt pirkstu ar citu ķermeņa daļu. Tikpat labi var teikt, ka valsts valodas pastāvēšana ir rupja iejaukšanās brīvā tirgū.

  2. Aivars Says:

    Korektāki rezultāti būtu, sajaucot kopā ķiļķēnus ar klimpām.
    Kādi būtu dati, attiecinot tos pret 1000 sabiedrības locekļiem nevis pret sugas brāļiem?

    Izbraukšana un mirstība ar laiku samazināsies.
    Dzimušo attiecība būs aptuveni tāda pati.
    “Pārējo” mehāniska pieplūde ir potenciāli bezgalīga.

  3. Anonīms Says:

    Paldies, labs raksts 😉

  4. Andris Says:

    Ritvars dzelžaini ietur savu līniju, ka pēdējie kapakmeņi Latvijā tikšot likti latviešu valodā. Šādā optimismā pamatota darbība novedīs pie tā, ka pēdējos kapakmeņus latviešiem liks, ja liks, ar arābu vai ķīniešu uzrakstiem.

  5. Aivars Says:

    Bet dzīvē viss ir savādāk …
    http://izm.izm.gov.lv/upload_file/Registri_statistika/2013_2014/VS_apmac_val_skoleni_13.xls

    Jau piekto gadu pēc kārtas latv skolēnu skaits krītas ne tikai pēc skaita, bet arī procentuāli.
    Kr skolēnu skaits 5 gadus pieaug procentuāli, tagad arī absolūtos skaitļos.
    “Citi” arī tikai aug.

  6. Jānis Says:

    Tā ir traģēdija ka latvieši 1913. gada latviešu skaitu pa 100+ gadiem tā arī nav spējuši sasniegt.
    20 gadus atpakaļ varēja priecāties, ka latvieši izmirst mazāk par pārējiem – tagad nāk klāt globalizācijas atnestie ieceļotāji, kas neizmirs un nomainīs visus kas nevairojas un patreiz esošās ES politikas dēļ to skaits tikai pieaugs.

    Tas kas notiek Ukrainā var notikt arī Latvijā – ar pašu pārkrievoto latgalīšu atbalstu… Manuprāt, politiskās partijas tieši šī paša iemesla dēļ ir mazsvarīgas, jo NA ir vai nu īsta Maskavas provokatoru vai absolūtu pamuļķu partija. Es atvainojos, bet es tā arī neesmu sagaidījis ne no vienas lilās partijas(tajā skaitā – arī NA) to kas tām ir jānodarbojas ar plānošanu nākotnē vismaz desmitgadēs – visas viņas eksistē tik ilgi kamēr politikā atrodas lokomotīves. Bet, vispār – ar politikas plānošanu īpaši neņemtos – kamēr eksistē kaimiņos Krievija, kura sāk atkārtot Hitlera gājienus. Pēc kaŗa varēs plānot latviešu atdzimšanu – vienīgi Latgales puse būs mazliet kodolaktīva, jo netālu no Latvijas un Baltkrievijas robežas Krievijā atrodas Krievijas nacionāla mēroga(200-400 kodolgalviņas) kodolraķešu glabātava, kas kodolkaŗa rezultātā noteikti būs ASV atomieroču mērķis.

    ————————————————————
    Nav īsti saprotama infografika. Ja pieņem, ka skaitļi ir doti nevis no kopskaita, bet no latviešu un pārējo kopskaita, tad matemātika ir nepareiza un tiek skaitīti āboli ar apelsīniem.

    Ir zināms, ka x + y = 100%. Nevar atņemt no 11% latviešu(x) – 8,8% cittautiešu(y). Pēc demogrāfiskajiem datiem x ~= 60% un y ~= 40%. Lai varētu veikt kaut kādas matemātiskās darbības x ir jāreizina ar 0,6 un y ar 0,4 – tad var salīdzināt PROCENTUĀLĀS IZMAIŅAS attiecībā pret visu pīrāgu – 100% no Latvijas iedzīvotāju skaita.

    ————————–
    Latvieši 11,0 12,4 (āboli)
    Pārējie 8,8 17,1 (apelsīni)
    ————————–

    Šie skaitļi ir doti nevis latviešiem attiecībā pret latviešiem, bet latviešiem attiecībā pret visiem un arī pārējiem attiecībā pret visiem:
    Latvieši 6,6 7,44 -0,84% latviešu samazināšanās attiecībā pret visiem(tikai dēļ augstākas mirstības)
    Pārējie 3,52 6,84 -3,32% pārējo samazināšanās attiecībā pret visiem(tikai dēļ zemas dzimstības[mazāka kā latviešiem!!!] un veciem cilvēkiem un laikam arī iebraucējiem ir savādāka dzimuma un vecuma struktūra un nedod dies šie sāktu vairoties tāpat kā latvieši)
    ————————–
    Starpība 3,08(latvieši dzimst ~2x vairāk kā citi) -0,6(latvieši arī mirst vairāk kā citi!!!)

    Ja tās ir tūkstošdaļas, tad jādala ar 10 un nav neko īpaši lieli skaitļi.

    Nevaru izdomāt kas ir 2,48% – tā laikam būtu tā starpība:
    2,48% – latviešu izmaiņas pār pārējiem
    -2,48% – pārējo izmaiņas attiecībā pret latviešiem

    Es domāju, ka nav īpaša jēga gala rezultātā iegūtajam skaitlim pa atsevišķām kategorijām, jo gala skaitlis ar šādu matemātiku nesakritīs ar to kādas izmaiņas ir notikušas. Ja ir tāda īpaša vēlme sarēķināt par cik procentiem ir pieaudzis latviešu skaits pret pārējo skaitu, tad labāk uzreiz rēķināt gala latviešu statistikas gala rezultātus pret pārējo. Vai tas skaitlis sakrīt?

    Es neesmu meklējis pa csb vai pmlp un vienīgais ko es paskatījos par 2014. gadu ir wiki angļu valodā. Tie rosina jautājumus – vai informācija ir patiesa(un latviešu skaits ir dramatiski samazinājies un pārējo – pat pieaudzis) vai nu tā ir neprecīza vai arī tur uzdarbojušies krievu kakeri. Man ir slinkums salīdzināt datus vienlaikus no PMLP un no csb un kasīt galvu un domāt kuri ir pareizie, bet ja šajā rakstā tiek izmantoti kaut kādi dati, labāk būtu vēlams tos drukāt kādi tie ir, lai nav jāzīlē kas notiek un apskatīties uzreiz… kaut gan – īpašas ticības tam ka tie patiešām ir pareizi saskaitīti gan nav – dēļ tā ka dati šajās iestādēs nesakrita ar tautas skaitīšanas datiem.

    Problēma gan ir pavisam cita – var rēķināt tā un arī savādāk, bet fakts ir tāds, ka latviešu skaits samazinās arī šogad un tas ir daudz sāpīgāks jautājums par pārējo samazināšanos Latvijā. Latviešu ir tikai 1,5 miljons un pārējo 7 miljardi un to skaits pieaug. Gala rezultātā % latviešiem ir mīnusā, kāmēr pārējiem ir plusā un tā ir daudz nopietnāka matemātika kā kaut kādu pusdzīvu pensijas sovaku skaitīšana un gaidīšana kad šos beidzot savāks kaulainā.


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.