Balsstiesīgo skaita maiņa pēdējos mēnešos līdz Saeimas vēlēšanām


Publicētas jaunākās un pēdējās ziņas par balsstiesīgo skaitu Saeimas vēlēšanās. Atbilstīgi Vēlētāju reģistra likuma 15. panta ceturtai daļai aktuālizē līdz septītai dienai priekš vēlēšanām, tātad 24. septembrim. Iepriekš zīmīga diena bija četri mēneši priekš vēlēšanām, 31. maijs — pēc balsstiesīgo skaita šai dienā noteica, cik deputātu ievēlēs katrā vēlēšanu apgabalā. Ja reiz divi datumi rokā, var skatīties, kā mainījies balsstiesīgo skaits šai laikā. Vispirms: vai kas būtu mainījies deputātu vietu sadalījumā. Lūk tabula, kas rāda cik procentu balsstiesīgo un, tā kā Saeimā ir precīzi simt vietu, arī cik deputātu katrā vēlēšanu apgabalā:

Apgabals 31.05. 24.09.
Rīgas 36,551 36,650
Vidzeme 25,669 25,692
Zemgale 13,378 13,352
Latgale 12,694 12,631
Kurzeme 11,708 11,675

Pasvītroti apgabali, kam atlikums (decimāldaļa) dod papildvietu. Redzams, ka pa četriem mēnešiem Rīgas apgabals apsteidzis Latgali un, ja deputāta vietas apgabaliem dalītu tagad, Rīgas apgabalā būtu viena vieta vairāk uz Latgales rēķina. Bet Saeimas vēlēšanu likumā noteikts, ka dala agrāk, tāpēc Rīgas apgabalam paliek 36 un Latgalei 13.

Tagad par balsstiesīgo skaita maiņu pašvaldību griezumā. Tai ir trīs cēloņi: pirmkārt, dabiskā kustība — cik nomirst un cik sasniedz 18 gadu vecumu, otrkārt, migrācija — iebraukšana un izbraukšana, treškārt, pilsonības maiņa — tās iegūšana un zaudēšana. Šobrīd uzņemšana pilsonībā ir samērīgi zema, vecumsastāva atšķirības apgabalos mērenas, un balsstiesīgo skaita maiņu visvairāk ietekmē migrācija. Karte izskatās tā:

Skats visai līdzīgs citām iedzīvotāju skaita maiņas vai migrācijas saldo kartēm: izbraukšana uz ārzemēm, augošs Pierīgas gredzens, citur samazināšanās, kas visstraujākā Austrumlatvijā.

Man lielākais pārsteigums bija balsstiesīgo skaita pieaugums Līvānu novadā, kur drīzāk būtu gaidījis apkārtējiem novadiem līdzīgu samazinājumu. Varbūt ieviestas nekustamā īpašuma nodokļa atlaide novadā deklarētiem? Varbūt līvānieši zina, kas par lietu?

Savukārt plašākai sabiedrībai varbūt nezināms, ka par spīti mītam, it kā Rīga būtu ūdensgalva, kas blīst uz lauku rēķina, patiesībā Rīgā balsstiesīgo (un iedzīvotāju) skaits rūk tikpat strauji (-0,4%), cik attālākos lauku novados vai kopumā Latgales apgabalā. Savukārt Rīgas vēlēšanu apgabalā pieaugumu rada ārzemes, kas tajā ietilpst kopā ar Rīgas pilsētu.

Viena atbilde to “Balsstiesīgo skaita maiņa pēdējos mēnešos līdz Saeimas vēlēšanām”

  1. Latvijas blogāres apskats #217 (23.09.-29.09.) | BALTAIS RUNCIS Says:

    […] un prognozēm pirms. Nākamnedēļ jau būs tikai sajūtas pēc. Par šo tēmu raksta Ritvars (Balstiesīgo skaita maiņa pēdējos mēnešos), Andris (Par sarkanajām līnijām), Jānis (Par simpātijām šajās vēlēšanās) un […]


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.