Skaistākā Teikas māja — Nazendas nams Laimdotas ielā 30


Iepriekš rakstīju, ka dzimtsarakstu nodaļa Zemgaļu ielā 1 ir otra skaistākā Teikas māja. Otra — jo visskaistākā ir Laimdotas ielā 30. Sakoptākā pilnīgi droši ne, bet skaistākā gan. Ēkas vērtību pelnīti atzinusi valsts, atzīstot to par valsts nozīmes kultūras pieminekli. Pelnīts arī maķenīt gaŗāks apraksts nekā par citām skaistulēm.

Vispārīgas ziņas tādas, ka ēka ir 1937.g. celts īres nams. Arķitekts Eduards Bēthers to projektējis pamatā ārsta vajadzībām, ar viņa dzīvokli un kabinetu. Saimnieks bijis Daniēls Kļaviņš. Krievu laikā ārsta prakse, protams, likvidēta.

Personīgas ziņas tādas, ka šo ēku esmu ievērojis kopš bērnudārza laika un tai laikam lielākais ieguldījums patikā pret funkcionālisma stilu. Pirmcēlonis atrodams, ejot gar māju:

Kaut kas krievu laikā pilnīgi neiederīgs un neiedomājams! Pirmkārt, ka uzņēmums liek savu zīmi ietves plāksnē. Otrkārt, ka latviski un tikai latviski. Treškārt, ka uzņēmums privāts. Un tā mazajam Ritvaram uz līdzenas vietas zem kājām atvērās vārti uz pilnīgi atšķirīgu pasauli — kā vēlāk apjēdzu, zudušu paradīzi. Otra tāda zīme ir ieejas celiņā (var ievērot arī durvis ar kokgriezumiem):

Līdzīgas zīmes esmu redzējis arī pie Biķernieku ielas 36 (Laimdotas ielas pusē) un Remīnes ielas 16. Pirmā vietā zīme izlūza, plāksne ilgu laiku bija tukšu zīmes vietu, vēlāk vecās plāksnes aizvāca. Otrā vietā bija kāda Jūŗmalas uzņēmuma zīme, ko iznīcināja priekš gadiem desmit, asfaltējot Ķeguma ielu.

Atgriežoties Laimdotas ielā 30, te var redzēt ieeju kādreizējā ārsta praksē, saglabājušos sākotnējo žogu un pieminekļa zīmi pie sienas (citiem pieminekļiem zīmes nav):

No Biķernieku ielas puses māja ir kā lepns kuģis:

Bajāru ielas pusē pliks mūris:

Pagalma puse visai vienkārša:

Bet kāpēc Nazendas nams? Apskatieties vēlreiz pirmo, lielāko attēlu. Virs kāpņutelpas ir apaļš lodziņš (ak, apaļie funkcionālisma lodziņi — ateju un citi!) ar vitrāžu tajā. Lūk, vitrāža četrkārtīgā palielinājumā:

Attēls un uzraksts. Diemžēl tālruņa foto nevar saskatīt, bet rītos ar neapbruņotu aci var. Rītos — jo nams jānāk skatīt rītos, kad saule apspīd ielas fasādi un tad var izlasīt, ka rakstīts “NAZENDA”. Kas ir nazenda (vai Nazenda)? Gūglesmāte teic, ka cilvēka vārds, parasti sieviešu. Nelatviešu, protams. Tomēr reizēm arī Latvijā izmantots. Bet kāpēc īpašnieks vēlējies tā godināt kādu Nazendu?

Tā ir reklāma! Daniēls Kļaviņš tā reklāmēja savu preci:

ziepes_nazenda[1]

Bet namu tāpēc sauc par Nazendas namu.

Publicēts Uncategorized. Birkas: , . 12 komentāri »

12 komentāri to “Skaistākā Teikas māja — Nazendas nams Laimdotas ielā 30”

  1. Raimonda Says:

    Vai ir zināms, kāpēc logos redzams uzraksts LK?

  2. as Says:

    Vai īres nams arī tagad kalpo kā īres nams vai tas ir privāts vienai ģimenei. Skaists gan, bet nekopts!:(

  3. Dace Says:

    Pavisam negaidītii atradu šo publikāciju. Vecajā periodikā meklēju ziņas par par Danielu Kļaviņu mākslas sakarā.
    Būtu nepieciešams atrast kādu viņa radinieku, lai uzdotu dažus jautājumus par porcelānu. Diez vai kādas cerības varētu būt kādu atrast….


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.