“Stabilitātei”, LPV un “Progresīvo” vēlēšanu karte


Turpinot vēlēšanu kartes balsu dilšanas secībā, kārta nonākusi līdz 6,…% partijām. Krāsot kļūst arvien vieglāk, jo arvien vairāk Latvijas paliek tukši balta zem 5%, un nolēmu apvienot trīs kartes vienā rakstā.

“Stabilitātei”:

N-tā pārkrievošanas karte. Nav, ko piebilst. Ja nu vienīgi to, ka, salīdzinot abus galvenos pārkrievošanas areālus — dienvidaustrumus un Lielrīgu, Lielrīgā “Stabilitātei” ir zemāk divu cēloņu dēļ. Pirmkārt, zemāks īpatsvars krievu partiju pudurī: Rīgas pilsētā 23%, Latgales vēlēšanu apgabalā 34% puduŗa balsu. Otrkārt, kolonizēšanas atšķirības. Latgalē jau iepriekš bija vairāk sveštautiešu, kolonisti vairāk sagājās ar tiem, un bērni automātiski kļuva Latvijas pilsoņi. Citur Latvijā bija latviskāka vide, kolonisti vairāk palika savā sulā, un mazākai daļai pēcteču ir Latvijas pilsonība. Piemēram, Rīgā un Rēzeknē ir līdzīgs latviešu īpatsvars, bet nepilsoņu — 14,3% iedzīvotāju Rīgā un 4,5% Rēzeknē, attiecīgi Rīgā latviskāks balsstiesīgo sastāvs.

“Latvija pirmajā vietā”:

Salīdzinot ar iepriekšējo kandidātu sarakstu kartēm, daudz vienmērīgāks balsu izvietojums. Īstenībā vienīgais izņēmums ir Grāveŗu pagasts, kur Juŗa Butēvica iespaidā 30% un pirmā vieta. Paaugstināts balsu īpatsvars ir vēl vairākās Krāslavas novada vietās, kas novada mērogā devis 9,7% — augstāko līmeni no visām pašvaldībām, bet tik un tā zem 10%.

“Progresīvie”:

Arī visai vienmērīgs izvietojums. Lielrīgā vienlaidus virs 5%, citur biežāk zem. Ārpus Rīgas labākie panākumi Talsu novadā — 8,8% balsu, vienīgā pašvaldība, kur pārsniegta Rīga, attiecīgi Edgars Zelderis arī ievēlēts Saeimā. Bet kur tie 16,3%, kas norādīti leģendā? Vai redzat sīko brūno pikucīti, kas ietaisīts Rīgai pašā viducī? Tas īstenībā ir oranžs, tas ir Rīgas Centra rajons, un sulīgais teiciens par Rīgas centra sojas lates dzērāju partiju balstīts patiesos notikumos.

Viena atbilde to ““Stabilitātei”, LPV un “Progresīvo” vēlēšanu karte”

  1. Latvijas blogāres apskats #236 (03.02.-09.02.) | BALTAIS RUNCIS Says:

    […] Ritvars sagatavojis vairākas vēlēšanu kartes- piemēram, kā šo- ar LPV, Stabilitātei! un Progresīvie vēlētāju aktivitāti. […]


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.