Lapskalnu mājas Pļavniekos


Pļavnieki ir riebīgs rajons. Riebīgākais Rīgā. Visvairāk tāpēc, ka ir smagākais krievu laika kolonizācijas cirtiens Rīgai. Bet arī tad, ja visur Rīgā būtu 90% latviešu, Pļavnieki tik un tā būtu riebīgākā pilsētas daļa. Pārbaudīju kartē visus rajonus, iztēlojos acu priekšā — riebīgākais. Izbūves dēļ. Bezpersonīgi, viegli sajaucami milzīgi kluči ar dzīvokļu atvilktnītēm, kas kropļo apziņu, vēršot cilvēkus atomizētā biomasā. Necilvēcīgu izmēru divas galvenās ielas un neatšķiŗami iekškvartālu ceļi, kam piešķirts ielas vārds, bet trūkst ielas skata. Celts bez mazākās cieņas pret dabiski veidojušos vietu un iznīcinot iepriekš pastāvējušo. Paverieties Pļavniekos uz labu laimi apkārt — cik no redzamā senāks par 1979. gadu?

Tāpēc jo neparastāk un vairāk uzmanības saista jebkas senāks par 1979. gadu. Visvieglāk ieraudzīt kokus birzī ap Andreja Sacharova ielu, kas saglabājušies no Hausmaņa purva un mazdārziņu laikiem. Birzī celiņa veidā saglabājies Strautu ielas turpinājums un vecā Aknīstes iela, abpus Pļavnieku ģimnāzijai redzama vecā Cielavu iela.

80. gadu beigās ievēroju vēl ko neparastu: aiz Pļavnieku poliklīnikas daudzstāveņu ielenkumā toreizējās M. Keldiša (tagad Brāļu Kaudzīšu) ielas malā veco laiku savrupmāju. Vēl neparastāk — ar Rēzeknes ielas adresi! Kopš Pļavnieku uzcelšanas Rēzeknes iela beidzas pie Ilūkstes ielas, pusotra lielā kvartāla attālumā. Tātad Rēzeknes iela senāk turpinājusies cauri Pļavniekiem.

Tagad internetos saliktas visādas labas senākas kartes, un var redzēt, kas par lietu. Vispirms bija Lapskalnu mājas:

Tad līdz tām aizvilka Rēzeknes ielu (skatīt 149. zemesgabalu — tas mazākā platībā, bet joprojām mājām palicis):

Turklāt Rēzeknes iela bija Lapskalniem pretējā pusē nekā tagadējā Brāļu Kaudzīšu iela. Tāpēc numurējot mājām piešķīra Rēzeknes ielas ziemeļpuses, tas ir, nepāŗa numuru, un vēl 1993. gada kartē adrese bija Rēzeknes iela 63:

Tagad no kabineta zinātnes pie lauka apskates. Kādā pievakarē aizgāju apskatīties, kā izskatās tagad. Tukši, bet ar signālizāciju un svaigu žogu apkārt, tā ka ne bezcerīgi pamesti.

Skats no Brāļu Kaudzīšu ielas kādreizējā piebraucamā ceļā (sprauga starp zaļo žogu un veco koku rindu) uz kādreizējās Rēzeknes ielas pusi. Mājas tiešām kalnā, aiz žoga stūŗa ne pārāk labi redzama ieeja pagraba paugurā:

Skats pretējā virzienā, tas ir, no kādreizējās Rēzeknes ielas puses pa kādreizējo Lapskalnu piebrauktuvi uz tagadējo Brāļu Kaudzīšu ielu:

Skats no dienvidaustrumiem:

Skats no austrumiem. Kreisā pusē fonā Pļavnieku poliklīnika:

Mājas tuvplāns. Labā pusē aiz zaļā žoga pagraba paugurs:

Tādas mājas un tāda vēsture: Lapskalni → Rēzeknes iela 63 → M. Keldiša iela 18 → Brāļu Kaudzīšu iela 36.

Publicēts Uncategorized. Birkas: . 1 Comment »

Viena atbilde to “Lapskalnu mājas Pļavniekos”

  1. Latvijas blogāres apskats #241 (10.03.-16.03.) | BALTAIS RUNCIS Says:

    […] Ritvars aprakstīja kādas Pļavnieku mājas vietu vēsturiskajās kartēs. […]


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.