Plusu un svītrojumu karaļi — 2022. gada Saeimas kandidātu plusi un svītrojumi


Diezgan plaši jau ziņots, cik kuŗam kandidātam tūkstošu plusu un svītrojumu. Tomēr tas ir maķenīt nekorekti, jo tie tūkstoši vislielākā mērā atkarīgi no kandidātu saraksta balsu skaita apgabalā, nevis paša kandidāta nopelniem. Piemēram, Latgalē pēdējam “Stabilitātei” kandidātam plusu divreiz vairāk nekā pirmajam Nācionālā apvienībā. Bet tas nenozīmē, ka Arnolds Jancens būtu slavenāks par Edmundu Teirumnieku. Vai arī — zaļzemnieku Kasparam Melnim 2,3 reižu vairāk svītrojumu nekā tam pašam Jancenam. Bet kuŗš no viņiem savu sarakstu vairāk vilcis augšup? Tāpēc korektāk rēķināt kandidāta plusus un svītrojumus pret saraksta balsu skaitu attiecīgā apgabalā — tad arī parādās dažādu vēlētāju grupu mīluļi un nemīluļi. Lūk, pieci rādītāji pret saraksta balsu skaitu — ne tikai plusi un svītrojumi, bet arī to starpība un summa. Un desmits izcilāko kandidātu katrā jomā:

Kas redzams? Tie, kas plusos pāri pusei, ir izteikti sava vēlētāju pulka līdeŗi. Vai pulciņa, jo izteikts līderis var būt arī sīkpartijai. Pirmās septiņās vietās opozicija, bet “Vienotībā” ir otrs, Kariņam līdzvērtīgs līderis. Svītrojumos redzams, ka no plaši pazīstamiem kandidātiem gandrīz visi drīzāk ne bēdīgi, bet krāsaini slaveni, jo guvuši arī daudz plusu un neto svītrojumos neparādās; parādās tikai Atis Zakatistovs. Savukārt mazāk pazīstamu kandidātu masveida svītrošana rāda iekšējās attiecības “Vienotībā” un “Attīstībai/Par”. Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, plusi kļuvuši lielāki, bet svītrojumi mazāki.

Viena atbilde to “Plusu un svītrojumu karaļi — 2022. gada Saeimas kandidātu plusi un svītrojumi”

  1. Latvijas blogāres apskats #219 (07.10.-13.10.) | BALTAIS RUNCIS Says:

    […] parlamenta vēlēšanu atskaņām raksta Andris (Progresīvo niša) un Ritvars (kandidātu svītrojumi). Sandra raksta par krievu kara […]


Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.