Latviskā un pārkrievotā Rīga — latviešu un krievu partiju balsu starpība 2024. gada Eiroparlamenta vēlēšanās


Kad Rīgas partiju puduŗi noskaidroti un atklāts, ka Rīgas vēlētāji kā allaž nošķīrušies latviešu un krievu pusē, var ķerties pie nākamā — tos kartēt. Atbilstīgi puduŗu sastāvam latviešu partijas ir “Vienotība”, Nācionālā apvienība, “Progresīvie”, “Latvijas attīstībai”, Apvienotais saraksts, JKP un “Par”, krievu — “Saskaņa”, LPV, “Suverēnā vara”, “Stabilitātei”, Centra partija, “Jaunlatvieši” un TVS, ārpus puduŗiem — ZZS un TZV. Rādītāja ziņā jāizšķiŗas starp latviešu puduŗa balsu īpatsvaru un abu puduŗu balsu starpību, un es izvēlējos balsu starpību. Skats tāds:

Var salīdzināt gan ar 2022. gada Saeimas vēlēšanām, gan iepriekšējām, 2019. gada Eiroparlamenta vēlēšanām.

Kopumā kārtējais tautību kartes atkārtojums: latviska Bieriņu—Āgenskalna—Centra—Teikas—Berģu serde, tai apkārt pārkrievoti guļamrajoni. Jūtami latviskāk nekā 2022. gadā un mazliet latviskāk nekā 2019.

Jā, latviešu pudurī šogad 68,1% balsu — tik latviski nav bijis vismaz kopš 2004. gada Eiroparlamenta vēlēšanām. Un iedzīvotāju sastāvā Rīga tik latviska bijusi vien īsu brīdi 2. pasaules kaŗā pēc vācu izceļošanas līdz otrai krievu okupācijai. Šobrīd latvieši ir 48% rīdzinieku, bet kā vēlēšanās izdevies gūt 20% vairāk? Pirmkārt, 92 tk kolonistu nav papūlējušies aiziet pēc Latvijas pilsonības. Otrkārt, augstāka latviešu vēlētāju aktīvitāte. Neesmu vēl precīzi aplēsis, cik — un to var noteikt tik Latvijas, ne Rīgas mērogā — bet bija izteikti gan visu iepriekšējās balsošanas laiku, gan visā vēlēšanu sestdienā.

Skatoties latviešu partiju puduŗa balsu īpatsvaru pa iecirkņiem un pilsētas daļām, gribu dzīvot Latvijas galvaspilsētā, kur tāds būtu latviešu īpatsvars. Un ar saprātīgu etnopolītiku, īpaši migrācijas jomā, vienā paaudzē, gados trīsdesmit to var sasniegt.

Ja salīdzina pretējos galus, tad latviskākajos iecirkņos neviena krievu partija — arī “Saskaņa” — nepārvar 5%, savukārt vispārkrievotākos iecirkņos 5% no latviešu partijām pārvar tik “Vienotība” un Nācionālā apvienība, toties pārvar vēl “Suverēnā vara”, “Stabilitātei” un Centra partija.