Plusu karalis, svītrojumu karalis un citi zvēri — 2024. gada Eiroparlamenta kandidātu plusi un svītrojumi


Internetos ikviens var redzēt, cik kuŗam Eiroparlamenta kandidātam tūkstošu plusu un svītrojumu. Tomēr tas ir maķenīt nekorekti, jo tie tūkstoši vislielākā mērā atkarīgi no saraksta balsu skaita, nevis paša kandidāta nopelniem. Piemēram, “Vienotības” Inesei Vaiderei jūtami vairāk plusu nekā Apvienotā saraksta Reinim Pozņakam. Bet tas vēl nenozīmē, ka Vaidere būtu slavenāka par Pozņaku un guvusi savam sarakstam vairāk balsu nekā Pozņaks. Vai arī — Nācionālās apvienības Robertam Zīlem četrarpus reižu vairāk svītrojumu nekā LPV Vilim Krištopanam. Bet kuŗš no viņiem savam sarakstam guvis vairāk balsu? Tāpēc korektāk rēķināt kandidāta plusus un svītrojumus pret saraksta balsu skaitu — tad arī parādās dažādu vēlētāju grupu mīluļi un nemīluļi. Lūk, pieci rādītāji pret saraksta balsu skaitu — ne tikai plusi un svītrojumi, bet arī to starpība un summa. Un desmit izcilāko kandidātu katrā jomā:

Kas redzams? Partijām lielākoties izdevies ielikt sarakstā kārtīgus līdeŗus. “Latvijas attīstībai” pat divus. Un “Progresīviem” īstais līderis bija ielikts sarakstā 2. vietā. Tomēr visām nav izdevies. No Saeimā pārstāvētām ZZS un “Stabilitātei” lokomotīve varbūt der purvā kūdras vagoniņus stumdīt, bet ne partiju līdz Briselei aizvilkt: Ņikitu Piņinu plusojuši vien 36,5% “Stabilitātes” vēlētāju un Hariju Rokpelni vispār mazāk nekā ¼ ZZS balsotāju — 23,9%!

Viena saraksta dominēšana svītroto kandidātu ziņā rāda, ka Apvienotā sarakstā iekšējās attiecības varētu nebūt gluži saskaņā un vienotībā, ko pieminēju jau iepriekšējā ierakstā. Citos sarakstos runa par atsevišķiem kandidātiem, un svītrojumu karalim Krišjānim Kariņam (gandrīz dubulti pārsniedzis nākamo visvairāk svītroto) tieši blakus “Vienotības” sarakstā bijis plusu karalis Valdis Dombrovskis. Hmm, tā vispār bijis, ka plusu un svītrojumu karalis ne tikai vienā sarakstā, bet pat blakus vietās?

Salīdzinot ar iepriekšējām, 2019. gada Eiroparlamenta vēlēšanām, lokomotīvju jauda mazinājusies, visvairāk “Saskaņas” Nilam Ušakovam, kas nobraucis 18% zemāk, vismazāk Valdim Dombrovskim, kas palicis gandrīz tādā pašā līmenī.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.