2024. gada Eiroparlamenta vēlēšanu uzvarētāji Rīgā


Kādu laiku pievērsīšos Rīgai. Vispirms uzvarētāju karte pa vēlēšanu iecirkņiem ar “Jāņa sētas” pamatni:

Taisot ievēroju, ka pliki uzvarētāja procenti slēpj latviešu partiju sāncensību. Proti, vistumšākā “Vienotības” aplī mēdz būt tikpat liels attālums līdz tuvākam sekotājam, cik vidēji zaļā un visblāvākā: vistumšākie 31% ir mazliet priekšā Nācionālai apvienībai, vidējie 25% ir mazliet priekšā atkal Nācionālai apvienībai un centrā vēl “Progresīviem”, visblāvākie 19% ir mazliet priekšā tai pašai Nācionālai apvienībai un vēl “Saskaņai”.

Tā kā vēlētāji nebija piesieti noteiktam iecirknim un varēja brīvi balsot jebkuŗā, šī tiesība izmantota arī tādā veidā, ka krievi un pārkrievoti nelatvieši labprātāk gājuši balsot uz krievu skolām, bet latvieši — uz latviešu skolām.

“Vienotības” virsotne ir Teikas vidusskola, kur abos iecirkņos >30%, kopā 31,7%. Bet arī šeit tas ir tikai mazliet priekšā Nācionālai apvienībai, kas turpat guvusi 27,5% balsu, vienu no saviem labākiem rezultātiem Rīgā. Augsts “Vienotības” balsu īpatsvars slimnīcu un izbraukuma iecirkņos pieļauj hipotezi, ka veselības ministrs ir varētu būt labi ieredzēts.

Nācionālā apvienība visvairāk guvusi neredzīgo ciematā Juglā — 32,7%, turklāt tas ir 9,6% vairāk nekā “Vienotībai”, kas uzrāda sekmīgu vietēju kampaņu. Citviet labākie panākumi bijuši Bieriņos — pa abiem Angļu ģimnāzijas iecirkņiem kopā 28,7%, tomēr ar to palikts 1,0% “Vienotības” ēnā.

“Saskaņa”, būdama lielākā krievu partija, paredzami priekšā pārkrievotos guļamrajonos. Vissmagāk pārkrievota Daugavgrīva, taču tās vienīgā iecirknī gribot negribot jābalso visiem vēlētājiem. Savukārt lielākos pārkrievotos rajonos ir vairāki iecirkņi, un vēlētāji dara tā, kā rakstīju otrā rindkopā. Iznākumā pāris Bolderājas un pāris Pļavnieku iecirkņos “Saskaņai” maķenīt vairāk par Daugavgrīvas 29,0%. Ārpus konkursa paliek uzvara Rīgas cietumos ar 34,7%.

“Progresīvie” šogad pirmoreiz uzvarējuši veselos divos iecirkņos — divos Rīgas centra lielveikalos, no kuŗiem virsotne ir Rīgas galerija ar 26,6%. Daudzkur centrā un tuvākā Pārdaugavā >20%. Šogad Rīgā jau seši iecirkņi bija iekārtoti lielveikalos, un no visām partijām tieši “Progresīviem” bija vislielākā balsu īpatsvara starpība starp šiem un pārējiem iecirkņiem: no kapitālisma labumu baudītājiem lielveikalos par “Progresīviem” balsoja 15,3%, savukārt citur 10,4%.

Citas partijas palikušas zem ūdens, un neviena nav tikusi ij ne 7% attālumā līdz izniršanai kauč vienā iecirknī.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.